Рекомендації по догляду за кухонними ножами

24.11.2017

Наявність хороших і гострих ножів ще не є приводом для нехтування доглядом за ними. Виключно правильне поводження і зберігання забезпечить найбільш тривалий термін експлуатації і якість нарізки. Більшість людей обмежуються періодичним заточуванням ножів і думають, що цього достатньо і більше нічого не роблять, що дуже даремно.

Кухонні ножі, як і інші складові посуду, є досить схильними різним процесам, що погіршують їх якість. Тому, ми хочемо розповісти, який догляд необхідний ножів і як забезпечити їм довгу і вірну службу на вашій кухні:

  1. Зберігайте ножі в потрібному місці. Це може бути як спеціально придбана стійка, так і кухонний ящик. Якщо ж це другий варіант, тоді варто зберігати ножі в спеціальних чохлах, адже в "голом" вигляді вони можуть швидко зіпсуватися;
  2. Завжди мийте ножі. Часто, при готуванні на кухні, господині після використання ножа протирають його ганчіркою або рушником і ставлять на своє місце. Після будь-якого його використання потрібно промивати його з губкою і мильним розчином і ретельно все змити;
  3. Незважаючи на тенденцію останніх років виготовляти ножі з нержавіючої сталі, левова частка сучасного ринку належить ножам із сталі і інших металів, тому варто завжди зберігати їх сухими, адже найменша волога, яка потрапляє в тріщину ножа може спровокувати необоротний процес корозії;
  4. Не забувайте, що заточка ножа є основним показником його "придатності" до використання і вашому комфортному приготування страв. Навіть багато професійні кухарі стверджують, що на кухні більш небезпечний не гострий ніж для м'яса, а тупий. Оскільки у другому випадку зусиль, яких докладають до нарізки, використовується більше, а значить і шанс зісковзування ножа на пальці також високий;
  5. Використовуйте виключно дерев'яні або пластмасові дощечки для нарізання продуктів, так як сучасні, модні керамічні і скляні дощечки псують ножі через свою твердості при кожному нарізуванні ніж "тупіться" і стає менш придатним для нарізки і його довговічність перестає бути актуальною;
  6. Чи не мийте сталеві ножі в посудомийній машині, так як там вони схильні до найбільш вірогідного процесу корозії через солей з їжі, води і високої температури;
  7. Використовуйте всі ножі за призначенням. Вже давно минули часи, коли в будинку є один єдиний кухонний ніж на всі випадки життя. Їх існує велика кількість, а значить у кожного з них є свої певна функція. Тому не варто нарізати хліб ножем для філе, а рибу ножем для хліба.

Дотримуючись всіх вищевказаних порад, ваші ножі завжди будуть служити вам тільки в найкращому їх вигляді, а ви будете отримувати ще більше задоволення від процесу готування їжі.

ua