А ви коли-небудь замислювалися про те, чому взагалі існує поділу на різні келихи для напоїв і чому вони в наші дні мають саме ту форму, в якій вони є? Давайте спочатку розберемося від чого ж залежить форма, висота і інші характеристики келихів, а потім розглянемо більш пильно різницю між келихами для різних видів вин.
Отже, практично всі знають про те, що різні зони людського мови відповідають за розпізнавання смакових ефектів. Так, кінчик язика відчуває солодкий смак, задня його частина - гіркоту, а зони з боків розрізняють кислоту. І тільки солоність розпізнається абсолютно всією поверхнею язика. З цього можна зробити логічний висновок, що смак вина, залежно від зони язика, на яку воно потрапить, буде розпізнаватися абсолютно по-різному. Ось чому різні келихи мають вузькі або широкі края. Так в чому ж відмінності?
Почнемо з червоного. Келихи для червоного вина мають або кулясту форму, або форму нерозкритого тюльпана. Цей тип келихів обумовлений тим, що при взаємодії з повітрям червоне вино більш потужно розкриває свої ноти, тому площа взаємодії повинна бути відповідною. При цьому краї у цих келихів завужені для того, щоб при попаданні в рот, червоне вино відчувалося на кінчику язика (солодка зона), бо якби воно потрапило на краю, то акцент розкривав б не ніжний солоденький смак винограду, а його кислоту. Також, в цих келихах роблять більш низьку ніжку, так як червоне вино не потрібно настільки оберігати від тепла людських рук (оптимальна температура подачі червоного вина 14-20 С).
Келихи для білого вина мають менший об'єм, ніж у червоного, так як немає необхідності у великій площі взаємодії напою з киснем. Також, для того щоб біле вино змогло повністю розкрити свій смак, а що входять до нього феноли не випарується, його подають більше охолодженим (8-14 С), що і є головною причиною, що ніжка келиха для білого вина довша, ніж у червоного . Менший об'єм келиха дозволяє зберегти всі необхідні умови для правильної подачі вина і його краю є вужчими, що змушує людину трохи закидати голову, завдяки чому вино потрапляє не на кінчик язика, а на його бічні частини, що дозволяє більш яскраво і барвисто розкрити кислу нотку білого вина.
Ясна річ, що професійні дегустатори і просто гурмани мають десятки різновидів келихів під різні види вин, їх сорти і особливості, але простим любителям прекрасного напою варто мати хоча б два - для білого і червоного вина. Вибираючи свої келихи звертайте увагу на якість матеріалу, з якого вони виготовлені!