Обзор келихів - які бувають і для чого призначені

06.02.2019
Вживання напоїв не потребує будь-яких спеціальних навиків. Але ось вибір правильної склянки, яка відповідає вашому напою, його правильне розливання і спосіб пиття - завдання, що вимагають спеціальних навичок, умінь і підготовки.

Новачкові досить складно розібратися в тому, який набір кулихів Luminarc можна використовувати для домашньої вечері, а який краще вибрати для того, щоб порадувати почесних гостей. Це тонка наука, навчитися якої насправді не так вже й складно. Давайте розглянемо з вами, які бувають келихи для вина, ніж від них відрізняються келихи для шампанського і чому цей посуд є обов'язковим атрибутом на будь-якій кухні.

Особливості класифікації келихів

Високоякісні келихи можна використовувати для гарячих і холодних напоїв. Вони стійкі до розбивання при падінні і не дають рідини переливатися. Додайте до загальних характеристик високу міцність і естетичне дизайнерське виконання і ви зрозумієте, чому так славляться келихи Люминарк і чому їх можна зустріти на багатьох сучасних кухнях.
Перш, ніж перейти до розгляду особливостей і характеристик келихів для різних напоїв, відзначимо, що їх існує досить великий асортимент. Особливо, якщо це стосується продукції компанії Люмінарк.
По-друге, види келихів можуть бути представлені не тільки тематичної тарою для розпивання напоїв певного виду. Існує також такий посуд, як фужер і склянка. Це ємності, які в основному прийнято використовувати для безалкогольних прохолодних напоїв. Вони можуть бути самих різних об'ємів, представлені в оригінальному дизайнерському виконанні, з нанесенням візерунків, незвичайних форм, зовнішніх доповнень і всіляких квітів.
По-третє, в окрему категорію можна винести і весільні келихи Bohemia, які часто відрізняються вишуканістю виконання, зовнішнім лоском і розкішшю. Для молодят такі келихи зазвичай виготовляються зі спеціальними тематичними вставками, розписом, нанесенням напилення і т. П.

Який келих для якого напою вибрати
Як ми вже говорили, в правилах етикету існують певні приписи, згідно з якими той чи інший алкогольний напій необхідно подавати в строго зазначеному келиху.

Келихи для вина

Вважаються основними при сервіруванні столу. Вони повинні бути праворуч від місця установки і трохи над ним, згруповані або збудовані в лінію. Зазвичай при подачі білого і червоного вина келих меншого розміру призначений для білого вина, а келих більшого - для червоного.

Келихи для шампанського

Шампанське зазвичай подають в флейтах або у вузьких бокалах. Хоча флейта все ще є найвідомішою формою, в наші дні є багато інших стилів на вибір. Келихи з більш вузькими отворами і чашами менш виразні, ніж скляний посуд з більш широкою чашею. Якщо ви плануєте пити ігристе вино часто, можливо, в кінцевому підсумку ви віддасте перевагу келиху в стилі флейти, так як такий келих зробить смак вина більш легким.

Келихи для коньяку

Існує кілька варіантів моделей, в яких сьогодні допустимо подавати коньячні напої, віскі і бренді:

  • Бренді подають в цибулинні коньячному бокалі, який зручно розміщується на долоні, зігріваючи тим самим напій, посилюючи букет і смак напою.
  • Склянка в формі тюльпана останнім часом набула особливої ​​популярності. Насправді, фахівці використовують такі келихи під час своїх численних дегустацій.
  • Стилізовані «камені» з низькою кулею. Вони завойовують популярність в барах і являють собою відмінний спосіб привнести трохи витонченості в колекцію скляного посуду.
  • Сніфтер. Він же повітряна куля, коньячна склянка, коньячний келих. Склянка, міцно вкоріненна в клубі джентльменів. Зазвичай використовується для бренді, тепер ця дуже велика склянка допустимо використовувати для споживання темних, витриманих духів в цілому.

Келих в формі тюльпана. Також відомий як келих в стилі copita, док-стакан. Його довга ніжка перешкоджає тому, щоб рука питущого наближалися надто близько до носа, в той час як форма чаші концентрує аромати через злегка звужений край.

Келихи для мартіні

Корпус келихів для мартіні має конічну форму зі стінками, які звужуються біля основи чаші. Ніжка склянки досить довга, навіть коли края стають ширшими верху. Оскільки коктейлі Мартіні слід подавати охолодженими, подовжена ніжка однойменного келиха гарантує, що коктейль не прогріється швидко.
Нахилені боки келиха для мартіні зберігають аромат коктейлю і дозволяють максимально насолоджуватися напоєм. Трикутний профіль келиха робить пиття коктейлю просто чарівним.

Чарки для лікеру

Можуть бути найрізноманітнішої форми - від невеликих чарок на високих ніжках до більш низьких моделей або виробів без ніжок зовсім. Тут необхідно орієнтуватися на вид уживаного лікеру і особливості його подачі.
Якщо напій передбачається пити без додавання льоду та інших рідин, то чарка може мати досить маленькі розміри. У разі, коли лікер необхідно змішувати з іншим видом напою, чарку підбирають відповідної форми і розміру.
Сюди ж відносяться і чарки для міцних напоїв, які зазвичай не мають ніжки. Для розміщення на столі або барной стійки вони використовують товсте дно. Розміри можуть коливатися від 20 грам до 70 грам в залежності від уживаного виду напою.

У Харкові ви можете вибрати будь-який з описаних вище видів келихів для білого або для червоного вина, коньяку, шампанського і багатьох інших напоїв з каталогу посуду Люмінарк. Для цього бренду характерна висока гарантія якості, бездоганну зовнішнє виконання і доступна цінова політика.

ua