Як точити кухонні ножі

29.10.2018
Напевно більшість з вас має хоча б приблизне розуміння про те, як точити ножі кухонні. Але далеко не кожен застосовував цю теорію на практиці. При цьому необхідність в заточенню ножа може знадобитися в найнесподіваніший і непередбачуваний момент.

Природно, що найпростіше віднести ножі в професійну майстерню і довірити це питання фахівцям. Не завжди на це буде час, тому необхідно знати, як можна правильно заточити кухонний ніж в домашніх умовах і зуміти застосувати теорію на практиці.

Як точити ножі кухонні: теоретична сторона питання

По-перше, для того, щоб уникнути частих проблем з швидким сточуванням інструменту, необхідно спочатку вибрати якісний кухонний ніж. Це повинна бути така перевірена компанія або бренд, як, наприклад, Люмінарк. Вона користується високою популярністю в Харкові і інших містах країни. Ножі цього бренду дуже надійні і якісні. Вони здатні прослужити вам довгий час без необхідності в додатковій заточенню.

По-друге, для того, щоб заточити ніж кухонний, вам знадобиться додаткові допоміжні засоби. Обзавестися ними стоїть ще під час покупки ножа. Здійснювати заточку можна за допомогою таких інструментів:

  • Бруском. Точильний камінь вважається найбільш поширеним і популярним варіантом. Від зернистості каменю буде залежати, чи зможете ви правильно заточити кухонний ніж чи ні. Крупнозерновой камені сприяють вирівнюванню кутів ножа, середньозернисті - відновлюють первісну форму, дрібнозернисті - кінцева заточка перед введенням ножа в експлуатацію.
  • Мусат. В основному застосовують як спосіб правки ножа, ніж один із способів його заточування. Зовні він нагадує напилок з довгим стрижнем, на якому є насічки або абразивну напилення. Процедура "подправки" ножа на точила такого роду дуже швидкі і ефективні, але здатні "з'їсти ніж" за кілька процедур.
  • Набір для заточки. Вони являють собою спеціалізовані домашні набори. В основному - це спеціальні пластини, розміщені в пластиковому або металевому корпусі. Стандартний набір являє собою кілька варіантів каменів з різним ступенем зернистості, прилад для фіксації з направляючими елементами. Він утримує правильний кут, дозволяючи правильно заточити кухонний ніж. Додатково набір може комплектуватися знімними ручками і змащувальні маслами.
  • Точильний верстат. Це професійний засіб для заточки, представлене спеціальним промисловим інструментом. Скористатися подібним приладом зможе тільки спеціально навчена людина.
  • Як бачите, гострий ніж на кухні - це далеко не розкіш, а цілком доступне задоволення, яке легко домогтися власними руками. Разом з тим, просто мати засіб для заточування ножів недостатньо. Необхідно мати уявлення про те, як правильно заточити кухонний ніж, щоб не нашкодити його пластині, лезу і цілісності вироби в принципі.

    Як точити кухонні ножі: практична сторона питання

Незалежно від обраного способу заточки, дуже важливо правильно виконати процес підготовки ножа. Правильно заточити кухонний ніж ви зможете, якщо:

  • ретельно очистіть виріб від бруду, нальоту і інших сторонніх елементів;

  • переконайтеся в цілісності ручки;

  • перевірте, чи не має ваш точильний прилад нерівностей і сколів.

Для кожного з представлених пристроїв для заточування ножів буде характерний свій процес. Виправити форму ножа і його пошкодження на мусате досить легко - достатньо дотримуватися симетрії і зберігати однаковий кут під час всього процесу.

Щоб заточити кухонний ніж за допомогою спеціального набору, досить міцно зафіксувати його в одному положенні і почати різкими рухами проводити лезом ножа по інструменту. І не забувайте дотримуватися правил техніки безпеки. В іншому випадку ви ризикуєте завдати собі пошкодження.

ua