Сервіровка столу - тонкощі та нюанси

13.12.2018
Всім відомо, що правильна сервіровка столу описується в правилах етикету і повинна дотримуватися при проведенні певного виду урочистостей. Разом з тим, жорстких і серйозних обмежень в цьому питанні все ж немає.

Звід правил має відношення більше до технічних моментів - відповідно приладів страв які подаються, виду посуду, її розстановці за загальним столом. Одні тільки столові прилади і посуд, нехай і правильно розкладені, не зможуть створити необхідної святкової атмосфери.

Накритий стіл повинен відповідати тематиці заходу, його масштабами і виду святкування. У цьому питанні сервіровка столу багато в чому буде покладатися на тонкощі смаку тих, хто контролює цей процес.

Як виглядає правильна сервіровка столу

Сьогодні існує кілька простих способів красивою і практичною сервірування столу. Перш, ніж познайомитися з ними ближче, варто відзначити деякі нюанси. По-перше, вартість столових приладів не є показником їх якості і не має особливого значення.

Дуже популярною сьогодні вважається продукція компанії Люмінарк. Бренд виробляє красиву і одночасно доступну посуд високої якості. Тому досить часто сервіровка столу вдома або в квартирі включає в набір посуду сервіз Luminarc QUADRATO White або інші схожі набори бренду.

По-друге, не обов'язково підбирати один матеріал виготовлення посуду для всього. Це зробити буде дуже складно. Головне правило - відповідність сервірування столу загальному інтер'єру і присутність гармонійного поєднання кожного окремо взятого елемента сервірування столу.

Запам'ятайте, що такі атрибути, як серветки, скатертина, квіти, вазони та інші декоруючі елементи, є обов'язковими і незамінними компонентами.

                      

Алгоритм сервірування столу

  • Існує певний алгоритм дій по сервіровці столу:
  • Накрийте стіл чистою і акуратно вигладженою скатертиною. Максимально допустима довжина спуску країв - не більше 30 см.
  • Кути повинні розташовуватися строго навпроти кожної ніжки.
  • Перед розміщенням тарілок їх ретельно миють, протирають сухим рушником. Краще, якщо ви натрете їх спеціальною ганчірочкою.
  • Тарілка, призначена для закусок, повинна стояти в 2 см від країв стільниці і розташовуватися безпосередньо навпроти кожного посадкового місця.
  • Відстань від закусочної тарілки до пиріжкової становить 5-15 см. Остання ставиться зліва від першої.

                                              

Правильна сервіровка столу буде залежати від кількості поданих страв і їх видів. За правилами, на стіл не ставиться відразу більш 2-х тарілок. Столові прибори обов'язково повинні лежати біля головної тарілки: ніж і ложка - праворуч, вилка - зліва. Якщо на вашому застілля передбачається використання декількох ножів, розташуйте їх по спадаючій розміру з лівого боку в праву. А ось вилки розміщують у напрямку зниження розміру.
Особливу увага при сервіруванні столу приділіть посуді для напоїв. Дуже часто питне скло виступає важливим показником смакових уподобань господарів. Так, келих для вина розміщують праворуч навпроти ножа. Решта склянки і келихи розміщують поруч. У разі, коли під час застілля буде розноситися тільки вода, такі склянки допустимо поставити відразу за основний тарілкою

Сервіровка столу в залежності від страви які подаються

Нюанси сервіровки в основному відносяться до виду поданих страв. Тому важливо заздалегідь узгодити меню, щоб правильно підібрати столові прибори та святковий посуд.
Алкогольні напої обов'язково наливаються в відповідний їм посуд. Навіть келихи для червоного і білого вина мають свої відмінності за формою виконання. Тому тут будьте особливо уважні. Квас і морс прийнято наливати в кришталеві або скляні кружки з ручкою.
Якщо за столом будуть подаватися спагетті, правильна сервіровка стола повинна забезпечити гостей окремо і ложкою, і виделкою. Ніж для цієї страви не передбачений
Не забувайте про аксесуари
Наявність елементи декору на столі є обов'язковим і вважається показником хорошого тону господарів. Такі аксесуари, як гарні серветки, квіткові композиції, посуд для спецій та інші аналогічні прикраси, додадуть вишуканості і затишку вашому банкету.
Тут ви можете проявити фантазію і включити в сервіровку столу вантажні серветки, оригінальні вазони, рідкісні квіти або тематичні квіткові композиції. Ця сторона питання повністю лежить на організаторах заходу і вважається показовою серед гостей.

ua